Ta aldrig en Out-of-Focus Bilden Igen: Adobes Nya Plenoptic Objektiv Tech

0
35

Av

Michael A. Prospero, LAPTOP Recensioner Redaktör
|
September 22, 2010 05:12 pm

  • MER

Efter att ge en kort demonstration under inledningstalet på Nvidias GPU Technology Conference, Adobe gick in mer i detalj om digitalt fotografi med plenoptic linser, en metod för att ta bilder så att någon del av ett foto som kan sättas i fokus efter faktum.

Medan tekniken är fortfarande ett bra sätt att kommersialiseras, det är en intressant titt in i framtiden för fotografering.

Med hjälp av en massa små linser och vissa gör program, kommer användarna att kunna välja vad de vill ha i fokus, även efter att bilden har tagits. Denna teknik låter användare skapa 3D-bilder i farten liksom.

Det fungerar så här: Adobe placerat en plenoptic lins–i grund och botten, hundratals små linser trängs tillsammans–i mellan en kamera objektivet och bildsensorn. I detta fall använde de sig av ett medium-format kamera och en digital tillbaka, förmodligen för att det ges mer utrymme än en mindre DSLR.

Här är vad plenoptic linsen ser ut i närbild. Objektivet är vänster, att stora runda objekt är en pin-kod huvud:

Och här är vad det ser ut som i själva kameran:

Genom att placera plenoptic lins här, kamerans sensor nu registrera vad som ser ut som ett gäng fragmenterade bilder, men i verkligheten är varje fragment innehåller mer information om de enskilda ljusstrålar som kommer in i kameran.

Traditionellt, när en kamera tar en bild, en stråle av ljus som kommer in i objektivet och registreras på en särskild plats, så här:

Med en plenoptic objektiv, samma ljusstråle passerar genom flera linser innan du gör det till sensorn, så det börjar bli inspelade ur flera olika perspektiv.

Eftersom det är alla dessa små små linser framför sensorn, den resulterande bilden ser ut så här:

Men, med lite fantasi-typ beräkningar (du kan hitta detaljerad information om det på Teodor Georgiev webbplats – han är Senior Research Scientist II, Photoshop Grupp, Adobe), de är i stånd att lösa de små fragment till en normal bild.

Oops – flickan i förgrunden är ur fokus. Men inte riktigt – Georgiev bara har det satt som. I grund och botten, alla dessa små linser ger kameran ett oändligt skärpedjup, och det är upp till användaren att bestämma vad han eller hon vill ha i fokus. Som du ser i videon, han kan avgöra vad som är i fokus, och vad som inte är, genom att flytta reglaget i menyn till vänster på bilden.

Allt i allt var det en mycket spännande demonstration. Medan tekniken har ännu inte miniatyriserade-och programvara inklämda i kameran själv–det har potential att bli ett kraftfullt verktyg för professionella fotografer och amatörer.